Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Aanhoudende vermoeidheid die niet verdwijnt

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) staat ook bekend wel bekend als myalgische encefalomyelitis (ME). Het is een ingewikkelde aandoening met soms vage klachten. Kenmerken zijn aanhoudende vermoeidheid die maar niet over gaat met rust. De klachten kunnen niet worden verklaard door een medische aandoening en bestaan langer dan zes maanden. CVS is een aandoening die vaak wordt onderschat, maar kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten.

Symptomen

De symptomen van CVS kunnen verschillen van patiënt tot patiënt De meest voorkomende klacht is aanhoudende vermoeidheid die niet verbetert met rust of slaap. Andere symptomen zijn onder meer spierpijn, geheugen- en concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, keelpijn, gevoelige lymfeklieren en maag- en darmproblemen.

Revalidatie

Hoewel de exacte oorzaak van CVS onbekend is, zijn er verschillende theorieën over wat de aandoening zou kunnen veroorzaken. Mogelijke oorzaken zouden zijn virale infecties, hormonale onevenwichtigheden, immunologische problemen en stress. Er is nog geen specifieke behandeling voor CVS. De revalidatie richt zich voornamelijk op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Deze behandelingen kunnen variëren van cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie tot medicatie om pijn en andere symptomen te verlichten. Het is belangrijk dat mensen die lijden aan CVS steun krijgen van hun familie, vrienden en zorgverleners omdat de aandoening een significante impact kan hebben op hun leven. Cruciaal is dat de patiënt regie terugkrijgt over het eigen leven en dat ze een gedoseerde opbouw in hun activiteiten kunnen realiseren. Vergrote participatie in de maatschappij en in het gezinsleven zijn de hoofddoelen van de behandeling.

2024 Revalidatie Nijmegen | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring